
Juni 2025: bijna …
Zondag 29 juni: Gluren bij de buren

Gluren bij de Buren … Kom je ook?
We kunnen verrassend (of misschien wel herkenbaar?) theater tegemoet zien:
“Stella en Mindy komen van de begrafenis van een vriendin van vroeger. Ze staan op het station. De trein komt voorlopig nog niet en het ongemak tussen de twee neemt toe. Waarom is het toch zo lang geleden dat ze elkaar spraken? Dit stuk is geschreven met zinnen die de schrijver in de trein heeft gehoord.”
Je bent van harte welkom (en neem je buren ook gerust mee); ons groene theater staat al klaar, wij zorgen voor een drankje.
In ‘s-Hertogenbosch kun je Gluren bij de Buren op allerlei plaatsen vinden, zie website.
Een leuke tip: (onze) Ilse en Gustav (samen laatst nog met een gezellig optreden in de Boschveldtuin) doen mee op een locatie in de Vughterpoort. Leuk om te combineren! Kijk voor meer info even op de website.
Uit de compostbak …

Verzoekje van alle compostverwerkers …
Ilse en Astrid verzorgen al vele jaren de compostbakken. Renske heeft zich er nu ook bij aangesloten. Ilse en Renske keken afgelopen week nog eens kritisch naar het materiaal in de bakken en hebben – namens alle compostverwerkers (boven- en ondergronds) – een verzoekje aan ons allemaal.
De afgelopen jaren valt op dat onze compost steeds grover wordt: er zitten nog veel takken in en dat werkt niet zo lekker in je bak. De tuin is explosief gegroeid en onze bomen groeien goed. Daar komt dan ook steeds meer hout vanaf en dat haalt de balans uit de compostbak. Er is in ons kleine tuintje niet voldoende tijd om de ondergrondse compostverwerkers al dat hout te laten verwerken tot fijne compost. Een normale composthoop heeft toch al gauw 9 tot 12 maanden nodig om zich goed te ontwikkelen. Bij ons moet vanwege overvloed aan snoeiafval de bak 2 keer per jaar leeg … De oplossing: minder én kleinere stukken hout in de compostbak.
Minder hout in de compostbak is beter voor het composteren
Het verzoek vanuit alle composteerders is daarom: snoei je ergens dunne takken vanaf die je makkelijk zelf in stukjes van ca. 3 cm kunt knippen, doe dat dan ook meteen. De stukjes kun je uitstrooien over de paden. Heb je dikkere takken en wil je je kwaad maken dan is er ook een grote snoeitang. Maar ook voor deze takken geldt de voorkeur van 3 cm stukken. Waarom liever niet wegleggen op de “grote stukken” bak: nou, dan moeten de bovengrondse compostwerkers heeeeel veel hout knippen. En dat is echt heel zwaar. Dus vele handen maken licht werk.
We hopen dat we jullie op die manier kunnen voorzien van fijnere compost in de komende jaren.
En verder in de tuin …

Vrijdag 23 mei deden we mee met de landelijke Week van de Biodiversiteit: ’s morgens ontvingen we een groep fietsers en ’s middags waren we beschikbaar voor persoonlijke rondleidingen.
De opkomst ’s middags viel tegen, maar ’s morgens kwam een enthousiaste groep fietsers langs die in Den Bosch West diverse groene projecten bezochten. De bezoekers waren blij verrast met onze groene oase (en onze voorzieningen).


Welkom!
Even een hartelijk welkom voor Merel en Sil, twee enthousiaste nieuwe bewoners van onze prachtige wijk. Ze hebben de Boschveldtuin ontdekt en willen graag mee helpen met tuinieren en natuurlijk ook een eigen bak beheren.
Alle bakken zijn nu min of meer in gebruik, maar heb je nu nog een bak die je eigenlijk niet gebruikt, laat dat dan zo spoedig mogelijk weten op info@boschveldtuin.nl, dan kunnen we daar deze kanjers blij mee maken.
Lieveheersbeestjes en hun feestmaal

Recent ook ‘nattigheid’ gevoeld op het pad vlak bij de ingang? Een kolonie luizen huisde er in de wilg en leverde leverde een flinke hoeveelheid honingdauw af; een zwarte vlek op het pad getuigt hiervan.
Maar nu heeft er zich een andere kolonie gevestigd: familie lieveheersbeestje. En die lusten er wel pap van. Zowel in de larvefase als wanneer ze ‘groot’ zijn. In hun korte leventje kunnen ze gemakkelijk duizenden luizen verorberen. Als larve zuigen ze luizen uit; na enkele keren vervellen komt dan het lieveheersbeestje tevoorschijn (eerst nog zonder stippen) en die verorbert volledige luizen. Knap en fijn dat ze deze stek gevonden hebben, want die plakzooi van de luizen zijn we liever kwijt.
Er zijn in ons land zo’n 60 verschillende soorten lieveheersbeestjes. Het is best lastig om ze te onderscheiden (het aantal stippen zegt overigens niks over hun leeftijd zoals wel wordt gedacht). Maar … er zit ook een vechtersbaasje tussen: het (veelkleurig) Aziatische lieveheersbeestje. Ooit ingevoerd ter bestrijding van badluis in de fruitteelt, maar inmiddels niet meer zo populair o.a. omdat deze de inheemse soorten verdringt. En laat dat nou juist de soort zijn die de wilg in de Boschveldtuin bevolkt … ’t is ook altijd wat …
Samen tuinieren op de vrijdagmiddag … nuttig én gezellig!
In principe tuinieren we ieder vrijdagmiddag samen in de tuin om de gezamenlijke klussen aan te pakken – zoals snoeien, paden opschonen, bakken vernieuwen, composthopen bijhouden. Dat is in het belang van elke bakgebruiker, fijn dat iedereen daar aan meehelpt. En met wat klets, koffie/thee en lekkers is dat nog gezellig ook!
Doe je ook een keer mee? Vrijdagmiddag 15.00 – 17.00 uur
Met groene groet, namens het hele tuinteam,
Jeanne en Jaap